Tips voor de leider.

Voor als je een groep wilt samenstellen

via de social media.

  • Bepaal wat jij wilt: hoeveel weken je tussen het verzenden wilt aanhouden (standaard is 2 of 3 weken maar meer wordt ook gedaan), hoe groot je groep maximaal* mag zijn en het aantal bladzijden wat deelnemers mogen maken etc. Hoe duidelijker jij van te voren communiceert wat je wilt, hoe duidelijker het voor deelnemers is om wel of niet bij jou aan te haken. Dat voorkomt oeverloze discussies, wil iemand liever sneller verzenden o.i.d , dan kan deze persoon beter een andere groep zoeken.

  • Verzamel alle adressen en maak een logische verzend volgorde. Mensen die dicht bij elkaar wonen plaats je na elkaar.

  • Bepaal de verzenddatum en maak daar een lijstje van. Je kunt ook een lijstje met verzendkosten van post.nl toevoegen.

  • Bepaal het aantal blz. wat iedereen moet vullen: aantal blz. van een boekje gedeeld door aantal deelnemers. Je stelt een e-mail samen voor de deelnemers met daarin alle info.

  • Hou rekening met de zomervakantie. Round Robinnen is ook echt een najaars- en winteractiviteit, in de zomer zijn mensen vaak met andere dingen bezig.

  • Vermeld ook dat iedereen zoveel mogelijk op dezelfde dag/weekend verzend en wijs daar - mag best streng - op. Als één iemand een week later verstuurt, heeft degene na haar minder tijd om het af te maken en dat is niet prettig. Er kunnen natuurlijk omstandigheden zijn waardoor het mogelijk is om het aan te passen. Je kunt ook vooruit werken als je bijvoorbeeld op vakantie bent. Overleg met elkaar en vertel erbij dat ze jou alles moeten melden. Dan hou jij het overzicht.

  • Wijs ze ook op de achterflapvak in een Moleskine boekje, waar ze leuke extraatjes kunnen instoppen. 

  • Iedereen mag op zijn of haar manier werken, dus verwacht geen ingewikkelde kunstwerken, maar laat iedereen in zijn of haar waarde. Juist de diversiteit maakt het zo leuk.

  • Wat als... iemand de boel verziekt en het boekje expres niet doorstuurt en jij hebt er alles aan gedaan om het op te lossen. Helaas gebeurt dit wel eens. Meld dat aan je groep, schrap degene uit de groep en ga verder zonder deze persoon.

  • Het klinkt allemaal heel streng, maar de ervaring leert dat de groepen waarbij er heldere regels zijn, beter lopen. Groepen zonder duidelijke leider en afspraken kunnen nogal eens verzanden en dan liggen boekjes zomaar een paar maanden te wachten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Iedereen doe zijn best voor elkaar.

Voor een groep met vriendinnen, collega's of familie zijn natuurlijk minder strenge regels nodig :).

* Een grotere groep van 10 - 12 mensen lijkt aantrekkelijk, doordat je dan per persoon minder pagina's hoeft vol te maken, maar hou er wel rekening mee dat het daardoor ook langer duurt en dan de meeste mensen het project echt wel binnen een half jaar klaar moeten hebben omdat het anders een soort verplichting gaat worden met de kans dat er deelnemers afhaken. Natuurlijk moet je doen wat je prettig vind werken en misschien zijn jouw ervaringen anders, maar denk er over na!